Vindar

Vi kontaktar gärna er

Fukt och fuktskador på vind

Om du har problem med fukt eller fuktskador på vinden kan vi hjälpa dig att installera en avfuktare för att säkerställa en stabil och torr miljö. Vi på GEAB har lång erfarenhet av att arbeta med vindar och erbjuder skräddarsydda lösningar för att motverka fuktproblem. Vi utför inspektioner, tar fram åtgärdsförslag och lämnar offert på arbetet.

 

Vid mikrobiell påväxt inleder vi ofta med en sanering, vanligtvis med AMP-91, en kraftfull saneringsvätska som effektivt rengör träytor. Efter en eller flera behandlingar ser det behandlade träet nästan nytt ut. För att förhindra att ny påväxt uppstår installerar vi ofta en avfuktare med kontrollerad ventilation, vilket hjälper till att hålla vinden torr och fri från framtida fuktproblem. Vi utför uppdrag i Borås, Göteborg och Halland med omnejd.

 

Kontakta oss direkt!
Borås
033-292305
Göteborg
031-293310
Halland
0346-656889

Hur fukt påverkar vinden

Ju varmare luften är, desto mer fukt kan den bära. Eftersom luften på vinden generellt är kallare än bostadsluften, kan den inte hålla lika mycket fukt. När varm inomhusluft läcker upp till vinden genom otätheter i innertaket, till exempel vid genomföringar för elkablar och rör, kyls den ner och lämnar ifrån sig fukt i form av kondens.

Den ökade fukttillförseln höjer den relativa luftfuktigheten (RF) på vinden, vilket kan skapa en miljö där mögel och fuktskador uppstår. För att förhindra detta bör vinden vara välventilerad och tätad mot fuktläckage från våningen under. Dessutom är det viktigt att taket leder bort regnvatten utan att släppa in fukt i konstruktionen.

Ventilation och fuktskydd av vinden

På en ouppvärmd vind utan avfuktare får luften ofta ett fukttillskott från bostaden under, vilket kan leda till hög relativ fuktighet. Genom att ersätta den fuktiga vindenluften med torrare uteluft kan materialen torka, vilket minskar risken för mögeltillväxt.

Ventilation är därför en effektiv åtgärd, men bara när uteluften faktiskt är torrare än luften på vinden. För att säkerställa ett bra fuktskydd bör man också:

  • Kontrollera genomföringar för elkablar och vattenrör så att de är ordentligt tätade.
  • Täta takluckan med exempelvis dörrlister för att förhindra att varm och fuktig inomhusluft sipprar upp.
  • Se till att det finns en inspektionslucka för att kunna kontrollera vinden.
  • Genomföra regelbundna inspektioner av vindsutrymmet minst två gånger per år för att upptäcka eventuella problem i tid.