Syllbyte

Vi kontaktar gärna er

Syllbyten

Om ditt hus har problem med fukt, dålig lukt eller mögel i syllarna, behöver detta åtgärdas genom att byta syllarna och behandla dem med ett svampdödande medel.

Vi har lång erfarenhet av att byta syll. Arbetet genomförs varsamt av kunnig och erfaren personal. Vi åtar oss uppdrag Varberg, Falkenberg, Halmstad och övriga Halland samt Borås och Göteborg med närområden. Kontakta oss för rådgivning och offert!

 

Vi byter syllar och förhindrar att nytt mögel får fäste

Att byta syll kan göras på olika sätt beroende på husets konstruktion. I vissa fall arbetar vi inifrån huset, medan vi i andra fall kan komma åt syllarna från utsidan. Valet av metod styrs av vilken lösning som är mest lämplig för just ditt hus. Vårt mål är alltid att välja det effektivaste sättet att genomföra syllbytet, med hänsyn till både konstruktion och eventuella önskemål.

När vi väl har öppnat väggen, arbetar vi stegvis. Först tar vi bort väggreglarna och den gamla syllen, och sedan ersätter vi den med nytt och friskt virke. På så sätt kan vi säkerställa att din byggnad får en stabil och hållbar grund. För att minimera störningar under arbetet, tar vi en bit i taget. Därför kan du ofta bo kvar i huset medan vi byter syll, men just det rum där arbetet sker behöver tömmas tillfälligt.

När den gamla syllen är borttagen, ser vi till att ta bort allt organiskt material som kan bidra till mögelproblem. För att förhindra framtida mögelangrepp, genomför vi en grundlig sanering och behandlar området med fungicider och andra svampdödande medel. Detta skyddar konstruktionen innan vi bygger upp den nya syllen med färskt virke.

Genom att följa detta tillvägagångssätt vid syllbyte säkerställer vi att ditt hus får en hållbar och trygg grund, samtidigt som vi minimerar riskerna för framtida skador.

Vanliga frågor om syllbyten >>

 

Kontakta oss direkt!
Borås
033-292305
Göteborg
031-293310
Halland
0346-656889

Framtidssäkra med fuktspärr

För att undvika framtida problem vid syllbyte lägger vi alltid in en fuktspärr mellan betongen i bottenplattan och den nya syllen. Detta fukttäta membran skyddar virket från att ta upp fukt, vilket förlänger livslängden och håller materialet friskt. Fukt är en av de största orsakerna till att träkonstruktioner förlorar sin hållbarhet, och en effektiv fuktspärr är därför avgörande för att säkerställa en långvarig lösning.

Det vanligaste materialet för syllar är fortfarande trä, även om det ibland används plåt. Under 60- och 70-talen användes ofta impregnerat virke för att byta syll, men detta kan leda till problem. När impregnerat virke blir fuktigt frigörs ämnen som ger ifrån sig en unken lukt, liknande mögel, och som kan påverka inomhusluften negativt. Detta kan inträffa redan vid en fuktkvot på 14–15 procent, medan vanligt virke som furu eller gran kräver en högre fuktkvot på cirka 17 procent för att mögelsvampar ska trivas.

Även om fuktskador kan uppstå i både äldre och nyare hus, är det inte alltid nödvändigt att byta syll i ett äldre hus. Det beror på hur väl syllen har klarat sig över tiden och om den har utsatts för fukt eller inte.