krypgrunder
Vi kontaktar gärna er
Fukt i krypgrund
Om du har problem med fukt i din krypgrund behöver det åtgärdas i tid för att undvika större skador. Vi på GEAB har lång erfarenhet av att arbeta med krypgrundsisolering och installation av åtgärder som förbättrar fuktförhållandena. Våra erfarna medarbetare ser till att du får den hjälp som behövs för att hålla din krypgrund torr och välventilerad, vilket i sin tur bidrar till ett hälsosammare inomhusklimat. Vi arbetar i Borås och Göteborg med kringområden samt Halland. Kontakta oss redan idag för konsultation. Kontakta oss så hittar vi den bästa lösningen för just ditt hus.

Inspektion och åtgärder för krypgrund
Vi på GEAB har lång erfarenhet av krypgrunder och vet vad som krävs för att hålla dem torra och i gott skick. Vi gör gärna ett besök hos dig för att kontrollera krypgrundens skick och identifiera eventuella problem. Efter inspektionen föreslår vi lämpliga åtgärder för att förbättra grunden och skydda huset från fuktskador. De mest effektiva insatserna inkluderar ofta städning och borttagning av organiskt material, marktäckning med åldersbeständig folie eller favolen, samt krypgrundsisolering. Vid behov kan viäven installera en fläkt för att förbättra ventilationen, beroende på krypgrundens nuvarande kondition.
Kontakta oss direkt!
Borås
033-292305
Göteborg
031-293310
Halland
0346-656889
Torpargrund och krypgrund – vad är skillnaden?
Många använder felaktigt begreppet torpargrund när de egentligen menar krypgrund. Skillnaden ligger i hur dessa grunder är konstruerade. En torpargrund har en murstock som avger värme och därmed skyddar utrymmet under huset från fukt.

När äldre hus med torpargrund övergår från vedeldning till exempelvis fjärrvärme, försvinner denna värmekälla. Det kan leda till att den tidigare torra torpargrunden snabbt utvecklas till en fuktutsatt krypgrund. Därför är det viktigt att vidta rätt åtgärder för att undvika skador som kan påverka husets stabilitet och inomhusmiljö.

Ventilation och fuktnivåer i krypgrunden
För att minska fukt i krypgrunden kan man höja temperaturen, eftersom en ökning med en grad sänker den relativa fuktigheten med fem procent. Generellt bör fuktnivån i en krypgrund inte överstiga 75 procent relativ luftfuktighet, eftersom detta kan gynna mögeltillväxt. Det råder olika åsikter om hur mycket en krypgrund bör ventileras, men det viktigaste är att ventilationen anpassas efter klimat och fuktförhållanden.
En tumregel är att det ska finnas ventilationsöppningar med måtten 10×10 cm var femte meter längs grundmuren, förutsatt att ingen fläkt används för att styra luftflödet.
Favolen, krypgrundsisolering och marktäckning
Favolen är en effektiv krypgrundsisolering i form av en tunn rulle med slutna celler, vilket gör att den fungerar både som ångspärr och isolering. Genom att applicera favolen på marken och murarna i krypgrunden minskar fukttillskottet och risken för kondensbildning. Isolering är avgörande för att skydda bärande träreglar och blindbotten från fuktskador. För bästa effekt bör marktäckningen ha ett ångmotstånd på över 2 miljoner och skarvarna bör förseglas med åldersbeständig tejp. Genom att kombinera krypgrundsisolering med en avfuktare kan man skapa en stabil och fuktsäker miljö i grunden.
Vanliga frågor om krypgrunder >>

Isolering av krypgrund – placering och risker
För att effektivt minska fukt i krypgrunden kan isoleringen placeras antingen på marken eller i blindbotten. Väljer man att isolera i blindbotten, alltså krypgrundens ”tak”, blir utrymmet under isoleringen kallare och fuktigare. Därför är det viktigt att begränsa fukt från marken genom att använda plastfolie som barriär. Trämaterialet ovanför isoleringen måste också vara tillräckligt torrt innan installationen, annars kan mögel börja växa på undersidan av isoleringen.
Om golvet ovanför är tätt kan fukt dessutom bli instängd, vilket ökar risken för fuktskador. Fördelarna med att isolera i blindbotten är att man skyddar den viktigaste delen av konstruktionen, men det kräver noggrann tätning och kan vara mer arbetskrävande än att isolera marken.